Strona główna » Koniec z bułeczkami maślanymi, croissantami i kremami…

Koniec z bułeczkami maślanymi, croissantami i kremami…

autor Redakcja
0 komentarze

… ceny masła idą w górę

W ciągu ostatnich dni bardzo głośno zrobiło się na temat ceny masła w Polsce. Internet jest pełen zdjęć, na których Internauci i dziennikarze pokazują, jak wysokie są ceny. Wielu pokusiło się o dokładne analizy i instrukcje, jak zrobić własne masło i jak je przechowywać, aby wystarczyło na ciężkie czasy. Czy faktycznie czekają nas chude czasy? I kto zyska na tej sytuacji?

Maślany interes dla każdego

Ceny masła wzrastają od 2016 roku. Wbrew opinii konsumentów, nie ma wpływu na to polityka. Na cenę tego tłuszczu w Polsce ma wpływ zachowanie Amerykanów. Odwrócili się oni od margaryny, na rzecz właśnie masła. Tylko w pierwszej połowie roku eksport masła z Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych wzrósł o 50%. Producenci masła cieszą się z uzyskanych znacznie większych przychodów z handlu na rynku zagranicznym. Wpływ ma także spadek produkcji mleka.

Warto dodać, że coraz szersze kręgi zatacza moda na spożywanie produktów naturalnych. Chcemy spożywać coraz więcej produktów pełnotłuszczowych. Właśnie takie jest masło. Na maśle można zarobić nie tylko wytwarzając i handlując nim z Amerykanami. Czy też sprzedając sąsiadom zapasy masła z zamrażalnika.

Alternatywą jest nabywanie jednostek w funduszach, które w swoim portfelu mają udziały firm zajmujących się m.in. wyrobem masła. Zagraniczny fundusz inwestycyjny Bread & Butter inwestuje między innymi w akcje firm, zajmujących się wytwarzaniem masła. Stopa zwrotu z tego funduszu cały czas jeszcze pnie się w górę. W ciągu ostatnich 6 miesięcy dał już zarobić 3,5%.

Polscy inwestorzy, którzy obserwują nasz typ okazji inwestycyjnej hotFUND BPH Globalny Żywności i Surowców, także zauważyli wzrosty. Od kiedy ceny masła zaczęły wzrastać – fundusz zarobił dla nich 4,50%.

Sąsiedzie, pożycz szklankę cukru

Sytuacje, gdy podstawowe produkty drożeją w zawrotnym tempie zdarzają się często. Większość z nas zapewne pamięta ten czas, gdy średnia cena za kilogram cukru była bliska 5zł. Wtedy cukier był drogi na całym świecie. Stało się to między innymi z powodu zbyt dużych opadów deszczu na plantacji trzciny cukrowej w Brazylii. Zaszkodziły one dwóm największym producentom cukru. Spadek średniej ceny cukru poniżej 4 zł trwał wtedy 3 miesiące.

Teraz, gdy media nagłaśniają sprawę hossy na maśle – ceny raczej dosięgły już szczytów. Jeszcze w krótkim terminie będzie można na tej sytuacji zarobić. Ale już niedługo ceny powinny spaść.

wykres ceny masła i cukru

Wykres średniej ceny kostki masła 200g i ceny cukru 1 kg

Dla każdego coś dobrego

Dla wytwórców handel masłem przyniósł znacznie większe zyski w ostatnich miesiącach. Dzięki temu, jeśli nie wystąpią nieprzewidziane zdarzenia, zaczną oni produkować więcej, a rynek zareaguje obniżką cen.

Inwestorzy na tej krótkiej, maślanej okazji mogą jeszcze się wzbogacić. Wszyscy mamy szansę osiągnąć widoczne korzyści w dłuższym terminie – przechodząc na letnią dietę, niskotłuszczową.

Przeczytaj także

Targeto.pl to niezależny serwis analityczny, stworzony przez specjalistów rynku finansowego. 

Zawiera unikalne, fachowe analizy, przeglądy, raporty oraz komentarze dotyczące najbardziej perspektywicznych produktów i rozwiązań inwestycyjnych.

Serwis targeto.pl prowadzony jest w celach edukacyjno-informacyjnych.

Informacje przedstawione na tej stronie internetowej są prywatnymi opiniami autorów i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715).

Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie materiałów zawartych na tej stronie, a czytelnik podejmuje decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność.

© targeto.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.